Havas Okulu ilmi Genel Makaleler | Esmalar | Vefk & Tılsım | Büyü Fal

Havas ilmi & Gizli ilimler

Havas İlminin Derinliklerine Yolculuk: Kadim Bilgelik ve Gizemli Sırlar

Resul ve Nebi Bizimle mi?

Modaratör

Active member
Müzzemmil-15. İnna erselna ileykum resulen şahiden ‘aleykum, kema erselna ila fir’avne resulen. 16. Fe’asa fir’avnurresule feehaznahu ahzen vebiylen. Müzzemmil-15. Ayrıca şu mesajımızı da onlara ilet “Ey şirk koşanlar! Şunu iyice bilin ki Biz, Firavun’a zamanında nasıl bir elçi /resul gönderdiysek, size de yaptıklarınıza şahit olacak ve doğru yol için uyaracak bir elçi /resul gönderiyoruz. 16. Firavun, göndermiş olduğumuz resulü /elçiyi reddettiğinden, onu çok ağır bir şekilde cezalandırdık.

Burada Hz. Musa’ya henüz Tevrat indirilmemiş olduğundan Nebi değil Resul aşamasında, yani kendisinden önceki Resul elçiler gibi sahife şeklinde din denilen muhkem kuralları tebliğ etme konumunda.

Tekviyr-19. İnnehu lekavlu Rasûlin keriym, 20. Ziy kuvvetin ‘ınde ziyl’arşi mekiyn, 21. Muta’ın semme emiyn, 22. Ve ma sahıbuküm Bimecnun. Tekviyr-19. Bu sözler, değerli /kerim, güçlü bir elçinin /resulün tebliğ ettiği sözleridir. 20. Ki O resul /elçi, Arş’ın sahibi olan Allah’ın yetkili /güçlü kıldığı ve 21. O’nun nezdinde ismi güvenilen /emin olandır.

Tekviyr suresi, iniş sıralamasında 8. Sıradadır ve Kur’an denilecek kitabın daha başlangıç aşamasında vahyedilmiş bir suredir. Dolayısıyla Hz. Muhammed (as) henüz bir kitap sahibi değildir ve ilk görevi sadece elçiliktir /Resullüktür. Eski Resul ve Nebilerle ilgili bilgileri hatırlatmak üzere anlatandır.

A’raf-57. Ve hüvelleziy yürsilür riyaha büşren beyne yedey rahmetihi* hatta iza ekallet sehaben sikalen suknahü li beledin meyyitin, fe enzelna bihil mae fe ahracna bihı min küllis semerati*kezalike nuhricül mevta le’alleküm tezekkerun. A’raf-57. Örneğin Allah, rahmetinin bir ön müjdecisi /elçisi /resulü olarak rüzgârları gönderir. Bulutlar da buhar halinde toplanıp yağacak duruma geldikten sonra, yine rüzgarla onları kaldırır, sürükler ve ölü /kuru olan toprağın üzerine süreriz. Ve o bulutlardan yağan yağmur suyu ile o kupkuru topraktan her çeşit ürünü çıkarırız. İşte Biz, ölüleri de böyle çıkarırız. Belki bu anlattıklarımızı araştırıp, düşünüp öğüt alırsınız.

Ayette rüzgâr Allah’ın resulü /elçisi olarak tanımlandığına göre, demek ki Allah’ın güç ve varlığının göstergesi ve O’nun görevlendirip uygun bulduğu işleri yapan canlı veya cansız her şey, birer resul /elçi olmaktadır.

A’raf-61. Kale ya kavmi leyse bi dalaletün ve lakinniy rasulün min rabbil ‘alemiyn. 62. Übelliğuküm risalati rabbi ve ensahu leküm ve a’lemü minallahi ma la ta’lemun.A’raf-61. Bunun üzerine Nuh: “Ey halkım, Ben doğru söylüyorum. Bende bir sapkınlık /aldanmışlık yoktur. Ben, âlemlerin Rabbi tarafından gönderilen ve buyruklarını bildiren bir elçisiyim /rasulüyüm”. 62. “Ve Ben sadece Rabbimin Bana bildirdiklerini iletiyor ve sizi uyarıyorum. Çünkü Ben, sizin bilmediklerinizi, Allah’ın bildirdikleri nedeniyle biliyorum”.

Bu ayete göre Hz. Nuh, vahiy kitabı olmayan bir elçidir /Resuldür.

A’raf-157. Elleziyne yetteb’unerresul en nebiyyel ümmiyyelleziy yecidune mektuben ‘indehüm fit tevrati vel inciyli ye’müruhüm bil ma’rufi ve yenhahüm ‘anil münkeri. A’raf-157. Şunu biliniz ki, sonunda bir zaman gelecek bütün insanlar Tevrat ve İncil’de adı geçmiş olan o ümmi resul ve nebinin getirdiklerine de uyacaklar. O elçi /Muhammed, Tevrat ve İncil bağlılarına nelerin iyi, nelerin kötü olduklarını anlatacak.

Gerek Tevrat ve gerekse İncil’in geleceği ve bütün insanların nihayetinde inanacakları ve Kabul edecekleri bir Resul ve Nebi görevlisi olarak önce Resul, kitap gelişi geliştikçe artık Nebi de olacak bir ilahi görevli asırlar öncesinden bildirilmiştir.

158. Kul ya eyyühen nasü inniy resulüllahi ileyküm cemiy’anilleziy lehu mülküs semavati vel ardi, la ilahe illa hüve yuhyiy ve yümiytü fe aminu billahi ve rasulihin nebiyyil ümmiyyellezi yü’minü billahi ve kelimetihi vettebi’uhü lealleküm tehtedun. A’raf-158. Ya Muhammed! Sen de, “Ey insanlar! Şuna emin olunuz ki Ben, tüm insanlar için, göklerin ve yerin hâkimi ve sahibi olan Allah tarafından görevlendirilmiş bir elçisiyim /Resulallah’ım. Allah’tan başka ilah yoktur. Dirilten ve öldüren sadece O’dur. Ey insanlar! Allah’a ve O’nun buyruklarını bildiren, ümmi resul ve nebisine iman edin.

Görüldüğü gibi arka arkaya gelmiş olan bu ayetlerle Hz. Muhammed’in önce Resul, sonrasında ise Nebi de olacağına değinilmiştir.

Cinn-23. İlla belağan minallahi ve risalatihi* ve men ya’sıllahe ve resulehu feinne lehu nare cehenneme halidiyne fiyha ebeda. Cinn-23. “Şunu da iyice bilin ki Benim görevim, sadece Allah’ın resulü olarak bana vahyettiği buyruklarını siz insanlara duyurmaktır. Ve her kim Allah’a ve buyruklarını duyuran elçisine isyan ederse, içinde sürelerce kalacağı Cehennem ateşini hak eder” diyerek onları uyar.

Yasin-2. Vel kur’anil hakiym. 3. İnneke le minel murseliyn. Yasin-2-3. Ya Muhammed! Her şeye dair temel bilgiler bulunan Kur’an’a /Kur’an’ıl Hakiym’e yemin olsun ki /dikkatinizi çekeriz ki, Sen peygamberlerden /elçilerden /resullerden birisin.

Hem Cinn-23, hem de Yasin-2, 3. ayetlerde, Hz. Muhammed için Nebilik öncesi Resullüğüne değinilmektedir. Çünkü Kur’an, kitap denilecek aşamaya henüz ulaşmamıştır. Dolayısıyla da Hz. Muhammed henüz Resul görevindedir.

Yasin-14, 30, Furkan-20, Meryem-51, Şuara-142-143. ayetlerde de önceki kitapları anlatan, fakat kendisinin kitabı olmayan elçilere /resullere değinilmiştir.

Yasin-14. İz erselna ileyhimüsneyni fe kezzebuhüma fe ‘azzezna bi salisin fe kalu inna ileyküm murselun. Yasin-14. Biz o şehir /ülke halkına iki elçi göndermiş ve her ikisini de yalanlamışlardı. Bunun üzerine üçüncü biriyle de onları desteklemiştik. İki elçimiz o kent /ülke halkına “Biz size gönderilen resulleriz /elçileriz” diyerek kendilerini tanıtınca,

Yasin-30. Ya hasraten ‘alel ‘ıbadi, ma yetiyhim min rasulin illa kânu bihi yestehziun. Yasin-30. Yazıklar olsun o kullara /beşerlere ki, kendilerine her ne zaman uyarıcı bir elçi / resul gelse, onunla alay etmişler ve karşı çıkmışlardır, ona eziyet etmişlerdir.

Furkan-20. Ve ma erselna kableke minel murseliyne illa innehüm le ye’külunet taame ve yemşune fiyl esvak. Furkan-20. Ey insanlar! Size gönderdiğimiz elçimizden önceki resuller de sizler gibi yemek yerler, sokaklarda dolaşırlardı.