- Kur’an, Özgür irade ve eleştirel akıl ile seçim yapma özelliğinin insana, yani hem kadın hem de erkeğe verildiğini belirtmiştir:
İnsana verilen emanet, Allah ve iman farkındalığı, bilinçli olma, eleştirel akıl ve özgür iradesini kullanarak, Allah ile yapılan 7 maddelik anlaşmaya uymak, 5 gaybe (tek Allah’a, Ahrete, Meleklere, Vahiy kitaplarına ve Peygamberlere) iman etmek ve Kur’an’da bildirilen Muhkem /kesin ana kurallara uyup uymama şeklinde karar verme sorumluluğunu yüklenme ve sonunda hesap verme özelliği olarak düşünüyorum.
- Kur’an, Allah’a inanma, tövbe etme veya etmeme hakları ve mümin olmaları bakımından insana hitap eder ve cinsiyet ayırımı yapmaz
- Kur’an, cinsiyet farkı olmaksızın ve hangi dinden olursa olsun tüm müminleri (Allah inancı olanları ve her biri birer ibad ve ibadet etme yöntemi olan Kur’an’ın muhkem /değişmez ana kurallarına uyanları) kardeş kabul etmiştir.
Dikkat edilirse, ayette sadece Müslüman oldum veya iman ettim diyenler ve bu dedikleri sözde kalanlar için kardeşlik kabul edilmemektedir. Ancak bu iki aşamadan sonra Salih ameller gerçekleştiren, yani imanlı Muhsin olma aşamasını da gerçekleştirip Mümin aşamasına ulaşanların ancak kardeş olarak kabul edilecekleri vurgulanmaktadır.
- Allah’ın ipi olan Kur’an ve İslam’a sarılma hakları bakımından insana hitap eder.
- Kur’an, İbad ve ibadet etmeyi /sadece Allah’a kulluk etmeyi ve iyi amellerde bulunmayı cinsiyet ayırımı olmaksızın insandan ister.
- Okuma-öğrenme-öğretme-bilim-sanatsal faaliyetler yapmanın insan hakkı olduğunu belirtir.
Bu ilk ayet ile Bakara-31. ayete göre, henüz Cennet öncesi katta ve dünyaya gönderilmeden önce Âdem ve eşinin, İns diye isimlendirilen dünya öğrencisi olan Ruh’larının hafızasına Dünya’ya gönderilmeden önce ilk yüklenen kitap Evren olmaktadır. ‘Alak-1. ayet ile demek ki, Hz. Muhammed’in okuması istenen de bilinçaltı hafızasında gizli olan bu Evren kitabını okuyup hatırlamaya çalışması olmaktadır diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu ayet, biz insanların da her biri birer ilim kaynağı olan Evreni, insanı ve diğer canlı-cansız yaratılanlarda gizlenmiş olan bilgileri okumamız, onları araştırıp ilim yapmamız gerektiği emrini vurgulayan ilk ayet de olmaktadır. Bu ilmi yapabilmek ise, cinsiyet ayırımı olmaksızın ilim adamlığı mesleği gerektirir.
- Zumer-9. ayette “bilen ile bilmeyenin aynı olmayacağı” uyarısı, her iki cinse de yönelik bir ikazdır.
Bu konuda Hz. Muhammed şu sözü ile bu durumu çok güzel pekiştirmiştir “İlim öğrenmek, her Müslüman’a farzdır – İbn-i Mace, Mukaddime-17″
‘Alak-2. Ki O Rab, insanı yapışıp asılı duran bir parçadan /sevgisinden var etti /yarattı /halk etti.
“Oku” emrinden sonra bu ayet ile insanın nasıl yaratılmış olduğuna değinilmiş olması, okunacak olanın özellikle birinci kitapta bulunan ve Evren’in de en son ve en mükemmel yaratığı olan “Beşer /İnsan” olması gerektiğini de vurgulanmış olmaktadır.
- A’lak-3. Oku ve bil ki O Rabbin en büyük ikram sahibi /cömert olandır. 4. Ki O (Rabbin), kalemin yazdıklarıyla öğretendir.
Mücadile-11. Ey iman edenler!……..Şunu bilin ki, Allah içinizdeki gerçekten iman etmiş olanları destekleyecek ve kendilerine ilim verilmiş olanları ve bu uğurda gayret içinde olanları da derecelerle yükseltecektir. Çünkü Allah tüm yaptıklarınızdan /amellerinizden haberdardır.
- Kişiler insan olarak görüldüğü için yakın ve dost ailelerle birlikte yemek yemek uygun bulunmuş ve yasaklanmamıştır.
Kur’an’ın uyarmış olduğu üzere bizlerin de cinsiyet ayırımı yapmaksızın herbirimizi insan neslinin birer bireyi görmeyi inşallah başarırız.
Kur’an temelli başka bir konuda birlikte olmak dileklerimle, sağlıkla kalın.