İslam dininde önemli olan davranışlardan biri de kabir ziyaretleridir. Peygamberimiz Hz. Muhammed, kader inancının henüz tam oturmadığı dönemlerde kabir ziyaretlerini yasaklamıştır. Fakat, kader kavramının akıllarda yer etmesiyle kabir ziyaretinin yasağı kalkmıştır. Hatta peygamberimiz, Müslümanlara kabir ziyaretlerine gitmelerinin ahiret hayatını hatırlatacağını beyan etmiştir. Peki, kabir ziyareti neden bu kadar önemlidir? kabir ziyaretinde neler yapılmalıdır?
Kabir ziyaretini gerçekleştiren bir kimse yüzünü kıbleye veya ölülere doğru döndürmelidir. Ardından ” es Selâmu aleyküm yâ ehlel kubûr. Ve innâ inşâallahu biküm le-lâhikûn ” (Ey kabir halkı! Allah’ın selâmı üzerinize olsun. İnşâallah biz de size (bir gün) kavuşacağız.) anlamına gelen selamı vermelidir.
Kuran-ı Kerim okunmalıdır. Fakat sevabı ölülere bağışlanmalıdır. Dua edilip ölen kişiye bağışlanma dilenmelidir.
Kabir Ziyaretinin Adabı Nasıldır?
Genellikle dini bayram arifelerinde kabir ziyareti yapmak bir Müslüman için önemlidir. Sevdiklerinin mezarlarına giden Müslümanlar burada Kuran-ı Kerim ayetleri okuyarak ölenlerin ruhuna hediye eder. Fakat kabir ziyareti esnasında yapılan bazı davranışlar İslam hukukuyla bağdaşmaz. Bu nedenle bir Müslümanın kabir ziyareti adabına dikkat etmesi gerekir. Öncelikle kabir ziyareti esnasında neler yapılmalıdır gelin hep beraber öğrenelim.Kabir ziyaretini gerçekleştiren bir kimse yüzünü kıbleye veya ölülere doğru döndürmelidir. Ardından ” es Selâmu aleyküm yâ ehlel kubûr. Ve innâ inşâallahu biküm le-lâhikûn ” (Ey kabir halkı! Allah’ın selâmı üzerinize olsun. İnşâallah biz de size (bir gün) kavuşacağız.) anlamına gelen selamı vermelidir.
Kuran-ı Kerim okunmalıdır. Fakat sevabı ölülere bağışlanmalıdır. Dua edilip ölen kişiye bağışlanma dilenmelidir.
Kabir Ziyaretinde Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?
Kabir ziyareti esnasında uyulması gereken bazı davranışlar vardır. Ölen kişiye saygı göstermek amacıyla bu davranışların yapılmamasına özen gösterilmelidir. Bunlar;- Kabir başında yüksek sesle konuşulmamalıdır.
- Mezarların üzerine basılmamalıdır.
- Yüksek sesle ağlanmamalıdır.
- Mezarın üzerine oturulmamalı veya yatılmamalıdır.
- Kabrin karşısında namaza durulmamalıdır.
- Ölen kişinin adına herhangi bir adakta bulunulmamalıdır.
- Türbe üzerine bez – çaput bağlanarak dilek dilenmez.
- Türbe sahibine adakta bulunulmaz.
- Kurban kesilmez.
- Mum yakılarak ölen kişi anılmaz.
- Mezarın üzerine para atılmaz.
- Türbeye eğilerek veya emekleyerek girilmez.
- Ölen kişinin yemesi (manevi olarak) için yemek bırakılmaz.
- Türbeye el veya yüz sürülerek dua edilmez.
- Yatırdan duaya karşılık vermesi veya kişi adına şefaat etmesi beklenmez.
- Hastalıkların sona ermesi için şifa dilenmez.
- Türbe içinde yatılmaz veya yatar pozisyonda durulmaz.