Havas Okulu ilmi Genel Makaleler | Esmalar | Vefk & Tılsım | Büyü Fal

Havas ilmi & Gizli ilimler

Havas İlminin Derinliklerine Yolculuk: Kadim Bilgelik ve Gizemli Sırlar

İyilik vs Kötülük Çıkmazı

Modaratör

Active member
Sana gelen her iyilik Allah’tandır, sana ne kötülük dokunursa kendindendir (Nisa, 79).

Bu ne demek?

Yaratıcı yapılan iyiliği üstleniyor da yapılan kötülüğü neden üstlenmiyor?

Her şey O’nun iradesi dahilinde meydana gelmiyor mu?

İyiliğin kaynağı​

Zekeriyya ne zaman kızın bulunduğu mihraba girse, onun yanında yeni bir yiyecek bulurdu. “Meryem! Bu sana nereden geldi?” deyince, o da: “Bu, Allah katındandır.” derdi (Al-i İmran,37)

Meryem muhtaç durumda iken çevredeki insanlardan bazıları ona yardımda bulunuyorlar, yiyecek ihtiyacını karşılık beklemeden gideriyorlar. İnsanların içinde Çöl’den / Bir’den gelen kum tanesi / vicdan mevcut. Ortak iyiye hizmet etmelerini sağlayan bu güdünün kaynağı işte o tanedir. Burada da insanlardan bazıları içlerindeki o tanenin sesine kulak vermiş ve iyi olanı yapmıştır. Burada iyiliği yapan kişinin kendisidir, lakin bu iyiliği yaptıran o kişinin içindeki Çöl’den / Bir’den gelen tanedir!

Kötülük problemi​

Peki her şeyin kaynağı ve yaratıcısı neden kötülüğü üstlenmiyor?

Bu sorunun cevabı kötülüğün göreliğinde yatmaktadır.

Daha açık bir ifade ile iyinin olmadığı yer, kötü olarak adlandırılmıştır.

Örnek verecek olursak alçakgönüllülüğün azaldığı yerde karşıtı olan kibir yükselecektir. Burada kibrin oluşmasının nedeni kötülük değil, iyi olanın/alçakgönüllülüğün eksikliği veya yokluğudur.

Cömertlikten uzaklaştıkça cimrilik baş gösterecektir. Cömertlikten uzak, sahip olduklarını paylaşmayan kişiye cimri denilmiştir. Kişi burada içindeki tanenin sesine (cömertlik) kulak asmamış, ahlaki olanı yerine getirmemiştir. Kişiyi cimri yapan, taneye kulak vermemesidir. Bu nedenle kötülüğü yapan da kötülüğün kaynağı da kişinin kendisidir. Çünkü kötülük diye adlandırdığımız şey, iyiliğin olmaması veya eksikliğidir. Buna karşı; cömertliği yapan, kişinin kendisi ama kaynağı tanedir, bu nedenle iyi olan adına yapılan her şeyi aslında Çöl / Bir yapmıştır.

Özetle; iyiliğe ait olan kavramları anlayabilmek için kötülüğe ait olan kavramlar öne sürülmüştür (diyalektik). Aslında iyilik ve kötülük değil, sadece iyilik (Bir) vardır.

Sonuç​

O hâlde, kimin inancını nasıl yaşadığı ile ilgilenmeyi bırakın, iyilikte birbirinizle yarışın!

Ümmetlerden her birinin bir yönü vardır, ona yönelir, haydin, hep hayırlara koşun, yarışın! Her nerede olsanız Allah sizi toplar, bir araya getirir. Şüphesiz ki Allah her şeye kâdirdir (Bakara,148).
 
Üst